woensdag 5 augustus 2015

Crewel Geschiedenis

Crewel Borduren, of Crewelwork, is een decoratieve vorm van het oppervlak borduren met wol en een verscheidenheid van verschillende borduursteken om een ​​ontwerp te volgen schema toegepast op de stof. De techniek is minstens duizend jaar oud. Het werd gebruikt in het Tapijt van Bayeux, in Jacobijnse borduurwerk en in de Quaker tapestry.The oorsprong van het woord Crewel is onbekend maar men denkt dat afkomstig is van een oud woord beschrijven van de krul in het nietje, het enkele haren van de wol.

Crewelwork kwam naar de Verenigde Staten uit Engeland, waar hij kreeg zijn populariteit tijdens het bewind van koning James I. Dit keer in de geschiedenis was de Jacobijnse periode en het borduurwerk van de tijd werd genoemd Jacobean. Crewel werd genomen van het type garen dat gebruikt werd “Krua” die wol betekent. Deze wol garen werd een dunne kamgaren gemaakt van twee draden. De term Crewel borduren betekent eigenlijk wol borduren en vandaag verwijst naar het ontwerp van de periode niet alleen de wol die gebruikt werd in de stiksels. De eerste Crewel of Jacobean ontwerpen kwamen uit het Oosten en werden “palampores.”
Deze werden geschilderd of gedrukt door de East India Company en verzonden naar Engeland. De Boom van het Leven was het standaard ontwerp en was een steel gestegen van terpen of heuvels genaamd “terra firma.” Het was overdreven bladeren en bloemen met vogels en andere wilde dieren gebeurt in grote en gedurfde ontwerpen. De meeste van de verrichte crewelwork was extreem zwaar, omdat deze werden gebruikt om muren en bedden die waren buiten te houden de koude wind te versieren. Er waren geen standaard steken die gebruikt werden in het doen van de Crewel borduren, maar de meest voorkomende steken van de tijden waren keten, steel, lang-en-korte, rechte, satijn, Franse knoop, hardlopen, veren en visgraat. Het weefsel van de keuze in die tijd waren erg zwaar voor de toepassingen tegemoet te komen. De kleuren waren normaal in de groene en blauwe tinten en slechts kleine hoeveelheden van gele en gedempte tinten van rood werden gebruikt. Toen Crewel werd ingevoerd om de koloniën werd verlaagd om de behoeften van de tijd aanpassen. De garens die gebruikt werden waren ook meer dan de Europese ruwe garens en de eerste kleurstof die gebruikt werd was indigo en dus geleid tot een uitloper van Crewel genoemd Deerfield. Vandaag crewelwork gebeurt in bijna elk type van garen en op alle stoffen. Alleen de stijl is de overblijfselen van de oorspronkelijke Crewel van weleer.
 Fijne dag allemaal groetjes Joke

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen